BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Perşembe, Ağustos 18, 2011

Stabilizasyon Havuzları

Bu arıtma yönteminde atıksular ön arıtma ünitelerinden geçirildikten sonra havuzlara alınır. Temel prensip, sisteme dısarıdan enerji verilmeden dogal ortamda arıtımın gerçeklestirilmesidir. Stabilizasyon havuzları anaerobik, fakültatif ve olgunlasma seklinde 3 kademeli olarakyapılır. Bu havuzlarda gerçeklesen temel arıtma mekanizmaları dengeleme etkisi, ön çökeltim ve organik maddelerin anaerobik çürütme ve aerobik oksidasyon ile giderilmesi seklinde özetlenebilir.

          Stabilizasyon havuzları organik madde giderme, alg üretimi ve oksijen temini, koliform giderme ve nütrient madde giderme amaçları ile biyolojik arıtma ünitesi olarak dünyada yaygın bir sekilde kullanılmaktadır.
           Havuzların aerobik tabakasında görülen bakteriler aktif çamur prosesi ve damlatmalı
filtrelerde görülen bakterilerle aynıdır. Bu organizmalar aerobik tabakadaki organik maddeleri parçalayarak oksitlenmis ürünlere dönüstürürler. Sistemde arıtımı saglamaya yardımcı olan algler de mevcuttur. Bunlar mavi-yesil, yesil, kahverengi ve kırmızı alglerdir.
           Sistemin avantajları, asırı derecede basit ve isletiminin güvenilirliginden kaynaklanmaktadır. Dogal arıtma neticesinde olusan çamur miktarı diger atıksu arıtma yöntemlerine kıyasla çok daha azdır ve olusan çamur stabil halde oldugu için ayrıca bir çamur arıtım islemine tabi tutmaya gerek yoktur. Bununla birlikte doğal arıtma yavaş cereyan ettiginden büyük havuz hacimlerine ihtiyaç vardır. İklimin sıcak olması tercih sebebidir. Proses yeterli büyüklükte arazinin mevcut oldugu, iklimin müsait oldugu, alıcı ortamın yüksek arıtma verimliligi gerektirmediği, tesisin inşa edileceği bölgeye yakın yerlesim alanının bulunmadığı ve belediyenin yüksek teknolojili bir tesisi isletemeyeceği endişesinin olduğu durumlarda tercih edilir.
Sistemin arıtma verimi %70-80 civarında, kisi basına alan ihtiyacı 2-4,5 m2 olup sadece personel ve çok az bakım masrafı gerektirmektedir.