BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Perşembe, Temmuz 07, 2011

"Coğrafi Bilgi Sistemleri"

“Coğrafi Bilgi Sistemleri”  ingilizceden dilimize geçmiş olan GIS (Geographical Information Systems)’in açılımı olup; konuma dayalı gözlemlere dayanarak elde edilen, grafikleri çıkarılmış veya grafikleri olmayan belge ve bilgilerin toplanması,saklanması, işlenmesi ve kullanıcıya sunulması için hazırlanmış, belgelerin ve bilgilerin bütünlüğünü sağlayan bir bilgi sistemidir.
Ayrıca bu sistem dünya üzerindeki karmaşık sosyal,ekonomik ve çevresel sorunların çözülmesi için hazırlanmış ve ortak bir veri tabanı oluşturarak kurumlar arası iletişimin de daha iyi sağlanabilmesi amacıyla geliştirilmiştir.
            “Coğrafi Bilgi Sistemleri” kompleks bir yapıya sahiptir ve çeşitli kullanım alanları vardır. Bu sistem bilimsel araştırmalar,kaynak yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, altyapıların oluşturulmasında (kanalizasyon,doğalgaz,elektrik…), kentsel planlama, maden haritalama, meteoroloji haritalarında, askeri uygulamalar… vb. alanlarda kullanılabilir.

            “Coğrafi Bilgi Sistemleri” belediyelerde özellikle şu alanlarda kullanılmaktadır:

·         Harita ve Kadastro,
·         İmar uygulama işlemleri,
·         Ruhsat,
·         Kentsel yönetim ve denetim,
·         Kriz Yönetimi,
·         Fen İşleri,
·         Şehir ve Bölge Planlama,
·         Teknik Altyapı Hizmetleri,
·         Teknik ve Sosyal Altyapı ve Yönetimi,
·         Peyzaj Planlama ve Yönetimi

Belediyelerde GIS sistemlerinin kullanılması, Kurumlar arası bilgi paylaşımının sağlanması,belediyelerde tüm verileri ve uygulamaları kapsayan bütünleşik bir yapının sağlanması gibi durumları amaçlamaktadır.

            Belediyeler “Coğrafi Bilgi Sistemleri” ‘ni kullanarak bir çok yarar elde etmektedirler.
v  Güncel veriler ile en etkin kararı alma,
v  İşlemlerin gerçekleşmesinde geçmişe göre daha hızlı ve verimli sonuç alma,
v  Diğer kurumlarla işbirliği sağlama,
v  Stratejik yönetime katkı sağlama… gibi yararlar sağlanırken,
v  Ancak kaynak yönetiminde etkinlik  fazla sağlanamamıştır.

Belediyelerce bu sistemin daha etkin ve verimli kullanılabilmesi için, belediyelerdeki özellikle üst düzey yöneticilerin bu sistemler hakkında daha bilgili olması, diğer çalışanlarında bilişim sistemlerine karşı pozitif yaklaşım sergilemeleri ve bu konularda özellikle okur yazar olmalarıson derece önemlidir.

0 yorum: