BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Çarşamba, Haziran 29, 2011

Biyolojik Oksijen İhtiyacı

Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOİ), aerobik koşullarda mikroorganizmaların sudaki organik maddeleri oksitleyebilmesi için gerekli olan oksijen miktarı olarak tanımlanır.Atıksuyun BOİ parametresi değerleri belirlenerek, evsel atıksuların veya endüstriyel atıksuların deşarj edildiklerinde ne kadar oksijen tüketeceği ve deşarj noktasında akarsu,nehir,çay vb. Kaynakların özümleme kapasitesi hesaplamalarında ve tespitinde kullanılır. BOİ, arıtma tesislerinde tasarım ve işletme parametresi olarak kullanılmaktadır.BOİ değeri normalde 21 (Nihai BOİ) günlük bir analiz ile elde edilmesi gerekirken 5 (BOİ5 ) günlük bir analiz kabulü ile hesaplanır.Bir atıksuda BOİ değeri yüksekse, o su o kadar kirlidir anlamına gelir.

BOİ analizi yapılırken;
·         Zehirli maddeler bulunmamalıdır,
·         200 C sıcaklık ve karanlık koşullar sağlanmalıdır,
·         Uygun pH aralığında olmalıdır,
·         Ortama gerekli elementler eklenmelidir.(azot, kükürt, fosfor...) Bu şekilde sistemin sadece organik karbona bağlı hale getirilmesi gerekmektedir.
·         Alınan numune de yeteri kadar mikroorganizma olmalıdır. Endüstriyel atıksular, pH değeri aşırı yüksek veya düşük sularda,yüksek sıcaklık değerlerine sahip ve dezenfekte edilmiş sularda yeteri kadar mikroorganizma olmayabilir.Bu durumlarda kanalizasyon suyu veya atıksu arıtma tesisi suyundan bir miktar alınarak numune üzerine mikroorganizma ilavesi yapılır. Buna “aşılama” denir.
·         Suda bulunan organik maddelerin oksidasyonu sırasında, sudaki çözünmüş oksijenin tamamen bitmesi istenmez. Bu yüzden sularda “seyreltme” yapılır. Organik maddelerim oksidasyonundan sonra numune de en az 1mg/l çözünmüş oksijen bulunmalıdır.
            BOİ analizinin ortam koşulları nitrifikasyonun gerçekleşmesi için gerekli ortamı sağlamaktadır.Bazı durumlarda nitrifikasyon gerçekleşebilir. Bu yüzden gerekli inhibitör maddeler kullanılarak , nitrifikasyon gerçekleşmesi önlenmiş olur.(metilen mavisi, alil tiyo üre)

0 yorum: