BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Çarşamba, Haziran 08, 2011

İçme Suyunda Dezenfeksiyon...

Dezenfeksiyon; insan ve diğer canlıların sağlığına zarar veren mikroorganizma faaliyetlerinin durdurulması anlamına gelir.
Sterilizasyon ise; Suda bulunan bütün mikro boyutta ki canlıların öldürülmesi anlamına gelir.

    İçme suyunda sağlığa zararlı mikroorganizmaların olması istenmez. Bu yüzden içme sularında dezenfeksiyon yapılır. Bizler sularda Dezenfeksiyonu çeşitli kimyasallar ile yaparız. Bu kimyasallardan bazıları klor, ozon, potasyum permanganat, ultraviole ışınlar gibi...
    Tesislerde genellikle sıvı yada gaz halindeki klor kullanılmaktadır.HOCl olarak bilinen hipoklorit çözeltisi tesislerde dezenfeksiyon için kullanılır.Serbest klor da diyebileceğimiz bu klor suda mevcut bulunan amonyakla tepkimeye girerek bağlı klorları oluşturur.Bağlı klorların yapısı ortam pH değerlerine göre değişir. Bunlar genellikle monokloramin ve dikloraminlerdir.
    Kloraminler, serbest klora göre daha zayıf dezenfeksiyon etkisi gösterirler  ancak dezenfektan özelliklerini uzun zaman koruyabilirler. Tesislerde klor dozlaması yapılırken, öncelik olarak kolay indirgenebilen maddeler indirgenir. Daha sonra suda varsa amonyak ile tepkimeye giren klor, kloraminleri oluşturur.Oluşan kloraminler kullanılır ve bir müddet sonra suda serbest klor artmaya başlar. Bu nokta kırılma noktası olarak adlandırılır ve bundan sonra suda bakiye klor birikmeye başlar. Bu bakiye klor miktarı yönetmeliklere göre belirlenmiş ve 0.1-0.5 mg/l aralığında olması gerektiği konusunda mutabık kalınmıştır.
Kloraminlerin daha uzun süreli dezenfektan etki gösterdiklerinden dolayı tesiste bakiye klor içeriğinin kloramin olması için suya amonyak eklemesi yapılabilir.Bu şekilde şebekede olabilecek ileriye yönelik kirlenmelere karşı önlem alınmış olur.
    Bir diğer konu ise dezenfeksiyon esnasında, doğal organik maddeler ile dezenfeksiyon malzemesinin  tepkimeye girmesidir. Dezenfeksiyon yan ürünü dediğimiz (DYÜ) maddeler insan sağlığı açısından büyük zararlar teşkil edebilir.Trihalometanlar ve haloasetik asitler DYÜ denilen maddelere örnek gösterilebilir. 
   Dezenfeksiyon yapılırken bunlara da dikkat etmek gerekmekte ve bu yan ürünleri oluşturmayacak yeni prosesler geliştirilmelidir.Unutulmamalıdır ki işimiz; İnsan ve Çevre arasında sürdürülebilir ve  dengeli bir iletişim kurmaktır.

0 yorum: