BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Cumartesi, Haziran 18, 2011

Elektrokoagülasyon Yöntemi ile AKM Giderimi

Askıda katı maddeleri ayırma yada emülsifiye damlacıkları giderme ve çamur susuz-laştırma işlemleri atıksu arıtımının en önemli sorunlarından birisidir. Genellikle atıksular, filtrasyonu zorlaştıran küçük partiküllü büyük miktarlarda su içerir. Bu taneciklerin bir şekilde sudan uzaklaştırılması gerekir. Bu tanecikler, arıtmada kullanılan mekanik ekipmanlara zarar verebilir (filtre tıkanmaları ve verimin düşmesi vs.), çıkış suyu kalitesini bozabilir, aktif çamur sistemi kullanılıyorsa buradaki mikroorganizmalara zarar verebilir, içme suyu tesisinde ise çıkış suyu standartlarını bozmaktadır. Ayrıca estetik olarak da sularda bulanıklık yaratan askıda katı maddeler istenmez.  Bu yüzden en uygun şekilde AKM giderimi yapılmalıdır.
Adsorbsiyon, flokülasyon, flotasyon, çöktürme gibi bir çok yöntemle AKM giderimi yapılabilir.Bunlardan bir kısmının yatırım maaliyeti bir kısmının ise işletme maaliyeti oldukça fazladır. Genel olarak kullanılan yöntem flokülasyondur ve kimyasal madde dozajı ile AKM giderimi sağlanır.
            Atıksu arıtımında öncelik olmak üzere bir çok arıtma prosesinde kullanılan Avrupa da yaygın olarak kullanılan bir diğer proseste “Elektrokoagülasyon” sistemidir. Elektrokoagülasyonun amacı; atıksu geri kazanımı için kullanılan kimyasalların dozajını azaltmak veya tamamen yok etmektir.
Atıksularda öncelikli olarak giderilemeyen AKM kaynakları kolloidlerdir.Kolloidler genelde (atık suyun özeliğine göre değişebilir.) negatif yüklü olur. Bu sebebten dolayı tanecikler birbirlerine itme kuvveti uygulayarak birbirlerinin çökelmelerini engeller.
Elektrokoagulasyon, suda askıda, emülsüfiye yada çözünmüş halde bulunan kontaminantların ortama elektrik akımı vererek destabilize edilme prosesidir. Sudaki kontaminantlar, güçlü elektrik alana maruz kalırlar ve elektriksel olarak oksidasyon ve redüksiyon reaksiyonlarıyla azaltılırlar.
            Yıllarca kimyasal yöntemler kullanılmış ancak işletme maaliyetleri giderek arttığından dolayı yeni yöntemler geliştirilmiştir. Kimyasal yöntemlerin bir diğer dezavantajı da; fazla miktarda arıtma çamuru oluşmasıdır. Günümüzde de birçok tesis bu problemle karşı karşıya bulunmaktadır.
            Elektrokoagulasyon iyon ve partikül yüklerini nötralize ederek kontaminantların çökelmesini, kimyasal yöntemle mümkün olan konsantrasyonun altına düşmesini sağlar.Ayrıca pahalı olan kimyasal madde kullanımını azaltır veya tamamen kullanımını yok eder.

            Elektrokoagülasyon Prosesi Hakkında;
·         Ağır metal giderimi,
·         Yağ ve gresi giderir,
·         Süspanse ve kolloid maddeleri giderir,
·         Sudaki yağ emüsyonlarını kırar,
·         Sudaki bakteri ve mikroorganizmaları giderir,
·         Organik kompleksleri giderir.


1.    İlk yatırım maliyeti oldukça düşüktür,
2.    İşletme maaliyeti düşüktür,
3.    Düşük enerji ihtiyacı gerektirir,
4.    Kimyasal ilavesi yoktur,
5.    Fazla bakım gerektirmez,
6.    Çamur oluşumu alternatif sistemlere göre oldukça düşüktür,
7.    İş gücü ihtiyacı düşüktür.

0 yorum: