BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Çarşamba, Haziran 29, 2011

Kimyasal Oksijen İhtiyacı

Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) ; sudaki organik ve oksitlenebilir inorganik moleküllerin kimyasal yollarla oksitlenebilmesi için gerekli olan oksijen miktarıdır. Biyolojik olarak oksitlenemeyen organik maddeler de kimyasal yollarla oksitlendiğinden dolayı KOİ her zaman BOİ değerine eşit veya daha büyük çıkar. Organik maddeler açısından bir seçim yapılmadığından dolayı KOİ, kollektif bir parametredir.
Ölçüm sonuçlarının teorik değerlere ne kadar yakın olduğu, oksidasyonun gerçekleşme yüzdesine bağlıdır. Organik maddelerin %90-95’i kimyasal yollarla okside olabilir. Bu durumda KOİ gerçekçi bir parametredir. Ancak bazı durumlarda organik maddeler okside olmayabilir. Bu durumlara genelde endüstriyel atıksularda rastlanır. Bu durumda KOİ analizinin geçerliliği doğru sayılmaz. Bu yüzden KOİ analizi için, organik maddelerin  oksitleme derecesi önemlidir.
Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOİ) bir tasarım parametresi iken, Kimyasal Oksijen İhtiyacı kirlilik parametresidir. BOİ’ye göre analiz sonuçları daha kısa süreler içerisinde elde edilir.BOİ için bu süre Nihai BOİ için 21 gün, kabul edilebilir  analiz süresi 5 gün iken KOİ için 3 saattir.

0 yorum: