BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pazartesi, Mayıs 16, 2011

Acaba Nükleer Santral?

     Nükleer enerji,atomun çekirdeğinin parçalanması sonucu ortaya çıkan enerjidir.Atomun çekirdeğini parçalamak için nükleer reaktörlere gerek vardır .Nükleer enerji  3 şekilde elde edilir.Bunlar;
  • ·   Yarılanma,
  • ·    Füzyon,
  • ·   Fisyon,  tepkimeleridir.
     Ağır radyoaktif maddelerin nötron bombardımanıyla  parçalanarak, daha küçük atomlara ayrılmasını sağlayarak enerji elde edilen tepkimelere fisyon,daha hafif radyoaktif  atomların birleşerek ağır radyoaktif  atomlar oluşturması sonucu enerji elde edilmesi tepkimelerine de füzyon tepkimeleri denir.Füzyon tepkimelerinden  fisyon tepkimelerine göre daha fazla enerji elde edilir.Güneş’te meydana gelen tepkimeler füzyon tepkimesi iken,nükleer santrallerde kullanılan yöntem fisyon tepkimeleridir.
     Nükleer reaktörlerde fisyon tepkimesi sonucu ortaya çıkan enerji , reaktör içindeki su buharını ısıtır ve  jenaratörlere yönlendirilerek elektrik enerjisi elde edilir.
İnanılmaz derecede gelişmeler  yaşayan bir dünya üzerinde bulunuyoruz ve her türlü yeniliğe açık olmamız gerekir.Elbette her gelişmenin yararları ve zararları olacaktır.Biz mühendislerin amacı ise zararı olmayan yada minimuma idrigenmiş fakat yararı fazla olanı geliştirmek ve desteklemektir.
     Dünya üzerinde doğalgaz,petrol gibi kaynak rezervleri sınırlı olduğundan dolayı insanoğlu alternatif enerji kaynakları bulmaya yoğunlaşmıştır.Nükleer enerji de bunlardan birisidir.
Bizler mühendis olarak bu alternatif enerji kaynaklarının gelişimini desteklemek ve ileriye götürmekle sorumlu bulunmaktayız.Elbette zararları olacaktır.Bu demek değildir ki; yeterli çalışmalar ve araştırmalar yapılmadan, kısa yoldan kestirip bu alternatif kaynağın kullanılmaması konusunda karararlar almak, işin çıkar yoludur.
     Hidroelektrik santraller,termik santraller,nükleer santraller... Elbette hepsinin zararı vardır.Bu zararlar ancak mühendislik ve işletme hatası yapılması durumunda meydana gelir.
Termik santraller de baca çıkışlarında gerekli filtreleme yapılmazsa atmosfere inanılmaz derecede kirlilik yayacaktır.(İyi bir denetim ve projelendirmeyle önlenebilir).Aynı şekilde hidroelektrik santrallerde, gerekli yönetmeliklere uyulmazsa bölge ekolojisini,varsa tarım bölgelerinin verimini düşürecektir.(Aynı şekilde devlet denetimi ile önlenebilecek bir sorundur).Ve o nükleer santraller...Fisyon tepkimeleri sonucunda ortaya çıkan nötronlar uygun bir şekilde tutulamaz ve enerji kontrol edilemezse,ölümcül facialara sebep olur.(Dikkat,disiplin ve kontrol altında çalışmalar yapıldığı sürece sorun çıkacağına inanmıyorum).AMA sebepler görüldüğü üzere tamamen işletme,mühendislik hatası ve ihmalidir.
     Bugün dünya üzerinde yaklaşık 400 adet nükleer santral bulunmaktadır.Ve bu santraller dünyanın elektrik ihtiyacının yaklaşık %15’ini karşılamaktadır.Fransa da elektrik ihtiyacının neredeyse tamamı (%80’e yakını) bu tesislerden sağlanmakatadır.Baktığmız zaman geçmişte nükleer santral kazaları olmuştur. İskoçya da Windscale kazası, Amerika da Three Mile Islands kazası,Ukrayna da Çernobil ve Japonya da Fukişima...
     

     Bizler geçmişten korkan nesiller değil, geçmişten ders alan nesiller olmalıyız.Her zaman pozitif bir düşünceye sahip olmalı,gelişimi desteklemeliyiz ki mühendisliğin asıl amaçlarını yerine getirelim...

0 yorum: