BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Cumartesi, Mayıs 14, 2011

Kütahya'da Meydana Gelen Kazadan Bihaber

     Bildiğiniz üzere geçtiğimiz 7 mayıs günü Eti Gümüş A.Ş’nin  Kütahya’da  bulunan maden işletmesinde atık depolama barajı yıkılmıştır.Atık barajının 2 numaralı havuzu ile 3 numaralı havuzu arasındaki 3 numaralı seddenin  bir kısmı yıkılmış ve atık malzeme 2. Havuzu doldurmuştur.İki numaralı seddenin üzerinden  siyanürlü zehirli atık sızarak 1 numaralı havuza dolmuştur.Artık tüm atık yükü son seddeye yüklenmiş bir durumdadır.
     25 milyon ton civarındaki siyanürlü zehirli atık her an son seddeyi de yıkıp barajı aşabilir.Bu değer geçtiğimiz yıl Macaristan da yaşanan olayın yaklaşık olarak 20 katı değerindedir.Bu facia her an Kütahya’da da yaşanabilir.Bu yüzden biran önce önlemler alınmalı,yakınlarda ki köyler bir an önce tahliye edilmelidir.
     Atık 1000 mg/L siyanür içermekte olup bu değer bir insana ölümcül zararlar verebilecek değerin çok çok üzerindedir.Bu değer de bir atığın yeraltı suyuna karışmış olabilme ihtimali de düşünülerek önlemler alınmalı ve gerekli analizler yapılmalıdır.İçme suyu kaynağını yeraltı suyundan sağlayan bölgedeki köylerin  mevcut su kaynağını kullanması önlenmelidir.
     Atıksu barajının taşması durumunda kirlilik öncelikle Porsuk çayı ile Eskişehir’e daha sonra Sakarya Nehri’ne ve Karadenize ulaşacaktır.Atık geçtiği bölgelerde ciddi zararlar verecek ve ölümcül sonuçlar doğuracaktır.

0 yorum: