BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Cumartesi, Mayıs 21, 2011

Damlatmal Filtreler Nasıl Çalışır?

   Damlatmalı filtrelerin çalışma mekanizması; akarsuyun dibinde, taşlara tutunan bakterilerin biyolojik ve kimyasal reaksiyonlar sonucu yapmış olduğu doğal arıtmanın bir benzeridir.Aslında amacımız, bu doğal koşulları sağlayarak, verimi yüksek arıtma sağlamaktır.
   Damlatmalı filtre sistemlerin de bulunan mikroorganizmalar atıksudaki organik maddeleri, yeni hücre sentezleri için kullanarak enerji kaynağı sağlarlar ve bu şekilde ayrıştırırlar.Kompleks halde bulunan bileşikler, biyolojik reaksiyonlar sonucu daha basit yapılara dönüştürülürler.
   Damlatmalı filtre sistemlerinde aerobik mikroorganizmalar bulunur ve bu canlılar bir biofilm tabakası meydana getirirler.Sistem verimi bu biofilm tabakasına bağlıdır.Ortam aerobik canlılar için oksijence zengin ve atıksu yeterince organik karbon içermelidir.
   Damlatmalı filtre sistemlerinde mikroorganizmaların tutunarak biofilm tabakası oluşturduğu bir dolgu malzemesi vardır.Bu malzeme plastik,seramik,taş vb. maddelerden yapılabilir.
Biofilm tabakası, su içerisindeki besin kaynaklarını hücre sentezi için kullanırken aynı zamanda hücre artışı meydana gelir.Giderek kalınlaşan biofilm tabakasının alt bölgesinde kalan mikroorganizmalar, yeteri kadar oksijen alamaz ve ortam anaerobik bir hal alır.(Ortama bağlı olarak bu bölgede metan gazı açığa çıkar ve biofilmin kopmasına etki eder).Suyun kesme kuvvetiyle birlikte biofilm tabakasında kopmalar meydana gelir.Mikrobiyal kütle akan suya karışır ve çökeltim havuzunda tutularak uzaklaştırılır.Kopmaların meydana geldiği yerlerde yeni hücreler yerleşir.Sistem bu şekilde devamlılığını sağlar.
   Damlatmalı filtreler ani yüklemelere ve mevsimsel yüklemelere karşı oldukça dayanıklıdır.Debinin yaz aylarında düşük gelmesi, dolgu malzemesinin kurumasına ve verimin düşmesine neden olur. Bu nedenle *atıksu* geri devri yapılarak ortamın nemlendirilmesi sağlanır. Bir diğer sorun ise damlatmalı filtrelerde meydana gelebilecek tıkanma veya kış mevsiminde donma olayıdır. Tıkanmaların önlenebilmesi için iyi bir önçökeltim havuzu tasarlanmalı, filtre üzerindeki delikler yeteri büyüklükte olmalıdır. Su ne kadar küçük deliklerden geçerse  oksijen kazanımı o kadar fazla olur. Ancak deliklerin çok küçük olması durumunda ise kış mevsiminde donma sorunlarıyla karşılaşılabilir. Bu nedenle tasarım çok iyi yapılmalıdır.

   Damlatmalı Filtre Sisteminin nasıl çalıştığını görmek için, müzik çaların altındaki linki yeni sekmede açmanız yeterli olacaktır.(Animasyon Sadık Bilgin'in yapmış olduğu bir çalışmadır.)

0 yorum: