BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Cuma, Mayıs 20, 2011

Termik Santralleri Ne Yapmalı?

  Ve o doğa düşmanı ilan edilen Termik Santraller...Çevre düşmanı, doğa düşmanı ,herkese düşman olan o termik santraller... Ne kadar da zararlı değil mi? Yoldan geçen  vatandaşlardan 100 tanesine termik santralleri sorsanız 95 i karşı çıkar. Ne kadar da ilginç değil mi? Ve yine sorsanız içlerinden 1 tanesi (o da belki) termik santrallerin neden kullanıldığının sebebini,sağladığı enerjiyi, neden buna mecbur olduğumuzu bilir. Ama araştırmadan, sorgulamadan karşıyızdır herşeye, toplum olarak...
  Türkiye’nin sahip olduğu en bol fosil yakıt kaynağı linyittir.Bu sebepten ötürü linyit,Türkiye’de enerji üretiminin bel kemiğidir.Ayrıca linyit, düşük kaliteli ve kirlenmeye yüksek oranlarda sebep olan bir fosil yakıt kaynağıdır.Kükürt oksitler, azot oksitleri, partikül maddeler, karbon monoksit, hidrokarbonlar kömür kullanımı sonucu meydana gelen kirleticilerdir.Bu atıkların çevreye oldukça fazla zararı vardır.
  Eğer herhangi bir filtre kullanılmazsa; 100 megawat gücünde çalışan bir termik santralin, atmosfere yaptığı salınımları Türkiye Çevre Sorunları Vakfı belirlemiştir:

Kükürt Dioksit: 45,000 ton/yıl
Azot Oksitler: 26,000 ton/yıl
Karbonmonoksit: 750 ton/yıl
Katı Partüküller: 32,500 ton/yıl
Hidrokarbonlar: 250 ton/yıl
Kül: 5,660 ton/yıl

  Kükürtdioksitler ve Azot oksitlerinden oluşan gazlar asit yağmurları oluşumunun asıl sebepleridir.Bu yağmurlar toğrağın ve bitkilerin yapısını bozarak bitki örtüsüne, doğal olarak da hayvanlara ve çevreye büyük  zararlar vermiş olur.
Ayrıca termik santraller soğutma,buhar elde etme ve temizleme gibi işlemlerde su kullanmakta ve bunun sonucu olarak da tonlarca atıksu oluşturmaktadır.Arıtma sonucu çıkan sular,buhar çevrimi sonucu oluşan sular,cüruf teknelerinden meydana gelen sular ve luvo (hava ısıtıcıları) yıkama ve temizleme suları, kömür stok sahası drenaj suları, yağlı sular, evsel kaynaklı sular…Ne kadar arıtma yapılırsa yapılsın bu sular bir şekilde ya yeraltı suyuna ya da yüzeysel sulara ulaşarak çevre kirliliğine sebep olacaktır.
  Bu zararları önlemek amacıyla Desülfürüzasyon ünitesi kurabilirsiniz. Bu şekilde sadece kükürtü tutmuş olursunuz.Ve bacalara Elektrostatik filtreler kurarak partükül maddeleri tutabilirsiniz.Bu filtreler %98’e yakın verim sağlamasına rağmen tesiste en çok arıza veren prosestir.Denetlemesi ve yaptırımı zordur.Bu iki proses kömürle çalışan bir termik santraldeki, kükürt ve türevleri ile partükül maddelerin giderimi için kullanılmaktadır.Diğer kirleticiler için ayrı bir işlem gerektirmektedir.

  Bu tesislerin enerji üretiminin bel kemiği olduğunu düşünerek;
Sizce ülkemizde bol miktarda bulunan, ucuz ama adi fosil yakıt kaynağı kullanılmalı mı yoksa kullanılmamalı mı? Yada ne yapmalı? ACABA herbir kirletici için ayrı bir proses mi kurmalı… Yada herkesin (yine kaçınılmaz olarak) karşı çıktığı enerji kaynaklarına mı yönelmeli…
  Eğer hem enerji sağlayıp hem de çevreyi kirletmek istemiyorsanız,BU İMKANSIZDIR. Bazen birşeylerden ödün vermek gerekir.Yeter ki verdiğiniz tavizlerin sınırını bilin…Bence mühendislik budur.

0 yorum: